Hitchgathering/2011/newsHU

From Hitchwiki
Jump to navigation Jump to search

Sajtóközlemény (hosszú) – április 2011.

Olvasd: Angolul, Németül, Finnül, Franciául, Spanyolul

2011-ben Bulgáriában rendezik az Európai autóstopposok találkozóját. Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre az évenkénti ,,stoppostalálkozó” (“hitchgathering”), amelyt maguk a résztvevők rendeznek. A találkozó célja a stoppolás népszerűsítése Európában.

,,A Stopposok Találkozója lehetővé teszi, hogy különböző országok emberei találkozzanak, és akár életüket megváltoztató tapasztalatokkal térjenek haza. Egy olyan alternatív utazási formát képvisel, amely megkíméli Földünk erőforrásait.” – írja le Arta, egy lett stoppos.

Marco Polo, és a múlt utazói közül mások sem tehették volna meg kalandos utazásaikat barátságos idegenek segítsége nélkül. Nagyon egyszerűnek tűnhet: nyújtsd ki a kezed, emeld fel a hüvelykujjad hogy A-ból B-be juss ingyen, de az indíték stopposonként változik. Míg egyesek ezáltal személyiségük fejlődésére igyekszenek, mások kalandra vágynak, és vannak akik nagyra értékelik a kulturális élményt, miközben beszélgetésbe elegyednek a sofőrrel, aki megállt nekik.

Az elmúlt pár évtizedben, azonban az autóstoppolás népszerűsége folyamatosan csökken. Az emberek egyre nagyobb hangsúly fektetnek a tulajdonosi vagyonra, és egyre jobban elszigetelődnek a közösségtől, amiben élnek. A félelem egyre jobban eluralkodik a mai társadalomban, mint valaha. Általánosságba véve, az emberek nem akarják kockára tenni saját vagyonukat és egészségüket, azáltal hogy felesleges kockázatot vállalnának, mint például megosztani az autózást egy ismeretlen utazóval.

De vajon tényleg ez a helyzet? ,,A stoppolás által megtanultam elfogadni saját hibáimat, másokén felülemelkedni, és felfogni, hogy részvét, kegyelem, szeretet és emberiség világszerte, mint azt hinnénk.” - Tam, egy dél-afrikai stoppos foglalja össze. ,,Türelmesebb és kommunikatívabb lettem, mint vártam. Felfogtam, hogy a legtöbb ember hajlandó segíteni egymásnak, annak ellenére amit a hírekben lehet hallani. Az emberek csak attól félnek, amit nem ismernek.” – adja hozzá Anaïs, Franciaországból.

Minden évben újabb stopposok generációja bukkan fel. És mára a moder technológiával is felhasználják! Megtervezhetik az utazásukat olyan oldalak segítségével mint a Hitchwiki.org és a Digihitch.com. Szállást találhatnak a CouchSurfing, a Hospitality Club és a BeWelcome segítségével. Az internet lehetővé teszi a szervezett tevékenységet stopposok között az egész világon. Egy példája ennek az új együttműködésnek az Európai Stoppostalálkozó, ami egy alulról szerveződött kezdeményezésként indult, és máig is így működik annak érdekében, hogy az autostoppolás kultúrája érvényesüljön és fejlődhessen.

,,Ez egy család, ahol megoszthatod az utazás lényegét” - mondja Max, aki egészen Új-Zélandról jön a Stoppostalálkozóra.

Előző találkozók Franciaországban, Ukrajnában és Portugáliában kerültek megrendezésre. Idén a Stoppostalálkozót a csodálatos Kara Dere tengerparton, Bulgáriában rendezik meg, nem messze Byala városától. A rendezvény 2011 augusztus 5.-én kezdődik, de a résztvevők nagy többségének a kaland sokkal korábban kezdődik, amikor elindulnak útjukra. Kisebb lélegzetvételű találkozók kerülnek majd megrendezésre a jelentősebb városokban az útjukon Bulgáriában, így lehetőséget teremtve az utazóknak a pihenésre és találkozásra más stopposokkal. Ezek a találkozókat a helyi résztvevők rendezik teljesen önként, így bárki beszállhat és segíthet a szervezésben, lebonyolításban. Szemináriumok, csoportos tevékenységek megrendezésére van lehetőség, bármi ami hozzájárulhat a rendezvény sikeréhez. Előkészületet követelő programokat maguk a résztvevők szervezik majd meg a honlapon keresztül.

,,Csak próbáld ki! Nem fogod megbánni. Ez egy módja, hogy kikerülj a kényelmes hétköznapokból, megmérettesd magad, de eközben megbizonyosodhatsz arról, hogy még vannak jó emberek a világon, akik hajlandóak megosztani.” – vélekedik Ron, egy guatemalai stoppos. ,, Ez egy csodálatos fesztivál, ahol más stopposokkal találkozhatsz, és megoszthatjátok az élményeket, tapasztalatokat, és mind ez mellett nagyon jól szórakozhattok! De tényleg akarnod kell a stoppolást, hiszen lesznek nehéz pillanatok, melyekben szintén látnod kell majd a kalandot.” – egy magyar stoppos, Zsolt, adja hozzá.

,,Remélhetőleg azért nem látni annyi stoppost az utakon, mert már mindenki elkapott egy fuvart” – vélekedik Tomi, egy finn stoppos, és folytatja: ,,Kívánjuk, hogy ez az esemény hozzájáruljon egy nyitottabb, bizalommal telibb és fenntarthatóbb társadalom kialakulásához.” Max adja hozzá: ,, A stoppos megadja a lehetőséget, hogy a sofőröknek meglegyen a napi jótettük!”

További információk:

Hitchgathering.org

Hitchwiki.org