Hitchgathering/2011/newsFI

From Hitchwiki
Jump to navigation Jump to search

Read it in: German, French, English

Artikkeli lehteen (pitkä) - Huhtikuu 2011

Vuoden 2011 eurooppalaisten liftarien kokoontuminen on Bulgariassa 5. elokuuta alkaen. Vuotuinen Hitchgathering järjestetään nyt neljättä kertaa. Järjestäjinä ovat tapahtuman osallistujat. Tapahtuma pyrkii lisäämään liftaamisen suosiota Euroopassa.

"Hitchgathering tuo yhteen ihmisiä eri maista ja tarjoaa heille elämää muuttavia kokemuksia. Se näyttää vaihtoehtoisen tavan matkustaa - tavan, joka säästää planeettamme luonnonvaroja." latvialainen liftari, Arta, kuvailee.

Marco Polo ja muut kulkijat menneisyydestä eivät olisi koskaan onnistuneet tekemään eppisiä matkojaan ilman tuntemattomien ystävällisten ihmisten apua. Kaikilla matkaajilla on omat syynsä olla tien päällä. Mutta mitä liftaamiseen tulee pääseminen paikasta A paikkaan B ilmaiseksi on harvoin ainoa motiivi. Jotkut etsivät henkistä kasvua, toiset janoavat seikkailua ja eräät arvostavat syviä kulttuurikokemuksia, joita kyyditsijöiden kanssa keskustelu tuottaa.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana liftaamisen suosio on kuitenkin hiipunut. Ihmiset arvostavat enemmän yksityisomistamista ja ovat vieraantuneet elinyhteisöistään. Pelko on lisääntynyt yhteiskunnassa. Yleisesti ottaen, ihmiset eivät halua ottaa ylimääräisiä riskejä kyyditsemällä tuntemattomia.

Mutta pitääkö tämä paikkansa? "Liftatessa olen oppinut hyväksymään huonot puoleni, olemaan huomioimatta muiden vikoja ja ymmärtänyt, että maailmassa on paljon enemmän myötätuntoa, armoa, rakkautta ja ihmisyyttä kuin meidän annetaan ymmärtää." etelä-afrikkalainen liftari, Tam, summaa. "En tiennyt että osaan olla näin kärsivällinen ja puhelias. Olen huomannut, että useimmat haluavat auttaa - sanotaanpa uutisissa sitten mitä tahansa. Ihmiset vain pelkäävät heille tuntemattomia asioita." sanoo ranskalainen Anaïs.

Vuosittain ilmaantuu uusi sukupolvi liftareita. Ja nyt heillä on käytössään uusi teknologia! Ihmiset voivat suunnitella ja valmistella matkansa Hitchwikin ja Digihitchin kaltaisten tietopankkien avulla. Majoitus järjestyy niin ikään internetin avulla (ks. CouchSurfing, Hospitality Club ja BeWelcome). Internet on mahdollistanut liftarien välisen organisoitumisen ympäri maailmaa. Yksi esimerkki tästä avoimesta yhteistyöstä on eurooppalainen liftarien kokoontuminen Hitchgathering, joka syntyi halusta varmistaa liftauskulttuurin säilyminen ja kehittyminen. Se alkoi ruohonjuuritason aloitteena ja on sitä vieläkin.

"Se on perhe, jossa voit jakaa matkustamiseen liittyvät syvimmät tuntemukset." sanoo Max, joka tulee Hitchgatheringiin Uudesta Seelannista saakka.

Aikaisemmat kokoontumiset olivat Ranskassa, Ukrainassa ja Portugalissa. Tänä vuonna Hitchgathering järjestetään kauniilla Kara Deren rannalla, lähellä Byalan kaupunkia Bulgariassa. Tapahtuma alkaa 5. elokuuta 2011 ja kestää muutaman päivän, tai niin pitkään kuin ihmiset haluavat. Mutta useimpien osallistujien kohdalla seikkailu alkaa jo paljon aiemmin kun he lähtevät matkaan, kuka mistäkin. Matkan varrella on pienemmän mittakaavan kokoontumisia, joissa voi levähtää ja tavata muita Bulgariaan menijöitä.

Tapahtuman ohjelma tuotetaan paikan päällä osallistujien toimesta. Kuka tahansa voi pitää workshopin, ohjata ryhmäaktiviteetteja tai tehdä mitä tahansa tapahtuman onnistumiseksi. Työpajat, jotka vaativat valmistelua koordinoidaan tapahtuman web-sivun kautta (www.hitchgathering.org).

"Sen kun osallistut! Et tule katumaan. Voit haastaa itsesi ja pääset pois omalta mukavuusalueeltasi, ja samalla pääset todistamaan, että on vielä olemassa mukavia ihmisiä, jotka haluavat jakaa omastaan." sanoo Ron Guatemalasta. "Hitchgathering on mahtava festivaali, jossa voit tavata muita liftareita, jakaa kokemuksia ja tietoa, sekä pitää hiton hauskaa! Mutta sinun todella pitää haluta liftata, koska tien päällä tulee olemaan haastavia tilanteita, jotka sinun tulee osata ottaa seikkailuna." Zsolt, unkarilainen liftari, lisää.

"Toivotaan, että syy siihen miksi liftareita ei juurikaan teiden varsilla näy, on se, että he saivat jo kyydin." suomalainen liftari, Tomi, sanoo ja jatkaa: "Toivomme, että tämä tapahtuma auttaa osaltaan luomaan avoimempaa, luottamuksentäyteistä ja kestävämpää yhteiskuntaa." Max jatkaa: "Liftari on tien varrella sinua varten; että voisit tehdä päivän hyvän työn!"

Lisätietoa:

Tomi Astikainen: tomi(at)mindyourelephant.org

Hitchgathering.org

Hitchwiki.org

Liftari.org

Lehdistötiedote (lyhyt) - Huhtikuu 2011

Vuoden 2011 eurooppalaisten liftarien kokoontuminen on Bulgariassa. Vuotuinen Hitchgathering järjestetään nyt neljättä kertaa. Järjestäjinä ovat tapahtuman osallistujat. Tapahtuma pyrkii lisäämään liftaamisen suosiota Euroopassa.

"Hitchgathering tuo yhteen ihmisiä eri maista ja tarjoaa heille elämää muuttavia kokemuksia. Se näyttää vaihtoehtoisen tavan matkustaa - tavan, joka säästää planeettamme luonnonvaroja." latvialainen liftari, Arta, kuvailee.

Marco Polo ja muut kulkijat menneisyydestä eivät olisi koskaan onnistuneet tekemään eppisiä matkojaan ilman tuntemattomien ystävällisten ihmisten apua. Liftaaminen voi näyttää yksinkertaiselta: nostetaan sormi pystyyn ja mennään paikasta A paikkaan B ilmaiseksi. Mutta liftaamiseen johtavat syyt vaihtelevat paljonkin. Jotkut etsivät henkistä kasvua, toiset janoavat seikkailua ja eräät arvostavat syviä kulttuurikokemuksia, joita kyyditsijöiden kanssa keskustelu tuottaa.

Liftarien kokoontuminen Hitchgathering syntyi halusta varmistaa liftauskulttuurin säilyminen ja kehittyminen. Se alkoi ruohonjuuritason aloitteena ja on sitä vieläkin. Aikaisemmat kokoontumiset olivat Ranskassa, Ukrainassa ja Portugalissa. Tänä vuonna Hitchgathering järjestetään kauniilla Kara Deren rannalla, lähellä Byalan kaupunkia Bulgariassa. Tapahtuma alkaa 5. elokuuta 2011, mutta useimpien osallistujien kohdalla seikkailu alkaa jo paljon aiemmin, kun he lähtevät matkaan.

Matkan varrella on pienemmän mittakaavan kokoontumisia, joissa voi levähtää ja tavata muita Bulgariaan menijöitä. Tapahtuman ohjelma tuotetaan paikan päällä osallistujien toimesta. Kuka tahansa voi esimerkiksi pitää workshopin tai ohjata ryhmäaktiviteetteja.

"Sen kun osallistut! Et tule katumaan. Voit haastaa itsesi ja pääset pois omalta mukavuusalueeltasi, ja samalla pääset todistamaan, että on vielä olemassa mukavia ihmisiä, jotka haluavat jakaa omastaan." Ron Guatemalasta ohjeistaa ensikertalaisia.

Max Uudesta Seelannista muistuttaa autoilijoita: "Liftari on tien varrella sinua varten; että voisit tehdä päivän hyvän työn!"


Lisätietoa:

Tomi Astikainen: tomi(at)mindyourelephant.org

Hitchgathering.org

Hitchwiki.org

Liftari.org